Locul de muncă plătit cu 7.000 de lei pe care nu-l vrea nimeni, în România: ”Bateți câmpii grav”

de: Alexandru Puiu
06 03. 2023

România trece printr-o criză fabuloasă de personal, un număr record de locuri de muncă rămân neocupate din cauza unui amestec de salarii mici și salarii foarte mari pe care nu și le dorește nimeni. Din ce în ce mai mulți români aleg să rămână în confortul căminului fără să miște un ac și să se bucure de statul de asistat social.

Pe de o parte, aproximativ 1,5 milioane de români sunt nevoiți să trăiască din salariul minim pe economie, 1898 de lei, mai puțin de 400 de euro. Pe de altă parte, există joburi cu salarii de 3-4 ori mai mari decât atât care, nu de puține ori, rămân neocupate. Este fascinant ce se întâmplă în piață, iar pentru a înțelege fenomenul cel mai bine este să te uiți la secțiunea de comentarii a anunțurilor postate pe Facebook.

Ce înseamnă să cauți angajați, să faci recrutare, în 2023 în România

Pe grupul de Facebook Constructori și meseriași în construcții, se postează în mod regulat locuri de muncă, oferte de angajare, cele mai multe dintre ele cu salarii generoase. Din păcate, sarcasmul, ironia și disprețul care se revarsă în comentarii ilustrează perfect piața muncii din România.

„Angajez faianțari în București sector 5. Contract de muncă, program 08.00-17.00 cu o oră pauză. Salariu 5.000-7.200 Ron net. Nu dau la metru, nu ofer cazare, nu decontez transport”, a postat un antreprenor pe Facebook, conform Adevărul.ro. În mod previzibil, salariul final varia în funcție de experiența în domeniu, de aptitudini. Din păcate ”meseriașii” nu s-au arătat deloc încântați de perspectiva angajării în aceste condiții. Ba mai mult, l-au asigura pe angajator că nu va găsi pe nimeni.

„Păi eu dacă îți pun 20 de mp pe zi tu îmi oferi 5.000 de lei?”, l-a luat altul la rost. „Pui 20 mp la gata în fiecare zi? Mai rar ca tine”, i-a răspuns ironic altcineva. În discuție a intervenit din nou antreprenorul care a postat anunțul inițial. „La 5.000-7.200 eu mai plătesc încă o dată la stat… Fă calculul acum. Am menționat în anunț că se lucrează cu contract de muncă. Eu lucrez cu dezvoltatorii, nu la negru”, a spus el.

„Lucrează alții, tu doar subcontractezi sau ești intermediar. Ia să te apuci tu să stai în genunchi și pune zilnic gresie sau faianță și să îți dau 5.000-7.000, să te văd atunci”, l-a atacat alt internaut.  „Ce te face să crezi că eu nu muncesc? Și eu pun gresie și faianță. În plus caut și de muncă, contracte etc… ziua mea de muncă se termină la ora 21.00, nu la 17.00, ca a muncitorilor”, a intervenit din nou autorul anunțului. „Mă uit mereu pe aici și văd tot felul de comentarii de la şoferi agricultori și alte speţe cu îndemnuri și prețuri de VIP-uri bateți câmpii grav”, a comentat altcineva.

În final, realitatea din piața muncii este una a paradoxurilor și contradicțiilor. Românii caută o serie stufoasă de motive pentru a nu mișca un deget, decât să muncească pentru ceea ce ei percep ca un salariu infim.